Jak wybrać talerze obiadowe?
Zastawa stołowa nie może istnieć bez talerzy obiadowych. Ich kształt, wielkość czy materiał, z którego są wykonane, decydują o wielu czynnikach. Ważne jest przecież to, jak dużą porcję można zaserwować oraz czy zastawa będzie się pięknie prezentować na stole. Na co zatem zwrócić uwagę, wybierając talerze obiadowe?
Zastawa obiadowa
Zestawy obiadowe można znaleźć w wielu sklepach. Dostępne są talerze w ciekawych kolorach i kształtach. Ciężko czasami się zdecydować, które będą najlepsze. Najważniejsze jest wybranie zastawy wykonanej z dobrej jakości materiałów. Dobrze jest postawić na porcelanę, która jest trwała i bardzo elegancka. Serwis obiadowy jest doskonałą wizytówką domu i warto zastanowić się, z których talerzy będzie się jadło najprzyjemniej. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się talerze kwadratowe i prostokątne. Oczywiście tradycyjne koliste zestawy są zawsze modne i uniwersalne. Biel pomału odchodzi w zapomnienie i obecne trendy skupiają się na różnych kombinacjach kolorystycznych. Również zdobienia są trendy i wiele zestawów obiadowych jest pięknie udekorowanych. Należy jednak pamiętać, że niektóre złocenia mogą być myte jedynie ręcznie, o co warto na pewno zapytać przed zakupem.
Talerze porcelanowe, ceramiczne, szklane
Materiał wykonania talerzy jest bardzo istotny. Z racji tego, że w Polsce działa kilka fabryk porcelany, to warto zdecydować się na taki zestaw. Oczywiście ceramika także jest elegancka i wytrzymała. Dostępne są też talerze szklane wykonane ze szkła hartowanego. Najczęściej można je znaleźć w kolorach białym lub ciemnym dymionym, a także przeźroczystym. Talerze wykonane z tworzyw sztucznych lub kiepskiej jakości nie wyglądają elegancko i zapewne szybko ulegną uszkodzeniu. Na pewno dobrze jest zainwestować w stylowe talerze, które będą służyć przez wiele lat. Warto przy okazji pamiętać także o najmłodszych członkach rodziny. Dla maluchów polecane są kolorowe i bezpieczne naczynia, które wzbudzą apetyt dziecka i przy okazji rozbudzą wyobraźnię.